Små sidespor

Inn-, ut- og avledninger … og noen kortslutninger

Om megprofuse
  • Lettere nerdet språkentusiast med løpesko, grytesleiv og tidvis skrivekløe.

Kategorier


Langsom oppstart

torsdag 30. mars 2006 av Monique

Kl. 13.48 en torsdag ettermiddag er vel et passende tidspunkt å begynne å vurdere å komme seg ut av pysjen, særlig når man har vært oppe siden klokken halv åtte. Sykemeldinger fremmer langsomme oppstarter.

Lagt inn i Alt det andre | Ingen kommentarer »

Moyet

onsdag 29. mars 2006 av Monique

I want you to hold me and cover my eyes
from the cold distant daylight that holds no surprise
You could make me forget
You could make me believe
if you’d steal away loneliness
by any means
—Alison Moyet

Lagt inn i In English | Ingen kommentarer »

Å være tilfreds med lite

onsdag 29. mars 2006 av Monique

Når alt kommer til alt er jeg tilfreds med lite: at regnet har stilnet, å kjenne den gode solen i dette lykkelige syden, gule bananer som er enda gulere når de har svarte flekker, kjøpmennene som falbyr dem, fortauene i Rua da Prata, Tejo langt der nede, grønnblå med et skjær av gull, hele dette hjemlige hjørnet i universets system.

Den dagen vil komme da jeg ikke lenger ser alt dette, da bananene på fortauet vil være til og ikke jeg, og det samme gjelder stemmene til de drevne torgkonene og dagens aviser som guttungen har lagt ut side om side på hjørnet på det motsatte fortauet. Jeg vet godt at bananene vil være skiftet ut med andre, at det vil være andre torgkoner, at den som bøyer seg ned over avisene vil se en dato som ikke tilhører denne dagen. Men de vil leve videre, selv om de er andre, fordi de ikke eksisterer; jeg vil bli borte, selv om jeg er den samme, fordi jeg eksisterer.

Jeg kunne saktens høytideligholde denne stunden ved å kjøpe noen bananer, for det er som om solen selv har villet det slik ved å lyse på dem lik en lyskaster uten strømkilde. Men nei, jeg føler meg alltid ille berørt av alle de ritualer og symboler som hører med når man handler på gaten. Kanskje de ikke vil pakke bananene godt nok inn, kanskje de ikke vil selge meg dem slik de bør selges fordi jeg ikke kan kjøpe dem slik de bør kjøpes. Kanskje de vil undre seg over stemmen min idet jeg forhører meg om prisen. Det er bedre å skrive enn å driste seg til å leve, selv når det å leve ikke er annet enn å kjøpe bananer i solskinnet så lenge solen skinner og det er bananer å få kjøpt.

Senere, kanskje … Ja, senere … Kanskje en annen dag … Hvem vet …
—Fernando Pessao (Uroens bok)

Lagt inn i Alt det andre | Ingen kommentarer »

Bliss

tirsdag 28. mars 2006 av Monique

Where ignorance is bliss, ’tis folly to be wise.
—Thomas Gray

Lagt inn i Alt det andre | Ingen kommentarer »

Jeg liker min sønns lærer

lørdag 25. mars 2006 av Monique

En av gutta mine har fått ukelekse i heimkunnskap. Det er femten punkter jeg må kvittere for at han har gjort — alt fra å pusse vinduer, rydde og vaske kjøkken, bad og stue og skifte sengetøy til å handle matvarer, lage middag og bake kake. Når jeg tenker etter, liker jeg min sønns heimkunnskapslærer veldig godt.

Lagt inn i Alt det andre | Ingen kommentarer »

Hvem jeg vil ha?

fredag 24. mars 2006 av Monique

Jeg blir iblant spurt om hva jeg egentlig ser etter hos en mann. Svaret er enkelt — jeg sier som B., en av mine bekjente: Jeg vil ha en kjæreste som er så smart som mulig, men likevel dum nok til å ville ha meg.

Lagt inn i Alt det andre | Ingen kommentarer »

Språket er mitt fedreland

fredag 24. mars 2006 av Monique

Jeg har ingen politisk overbevisning, og sosiale spørsmål angår meg ikke, men på et vis nærer jeg allikevel sterke patriotiske følelser. Mitt fedreland er det portugisiske språk. Hvis noen invaderte Portugal og tok det i besittelse, ville det ikke gjøre meg stort såfremt jeg ble forskånet for personlige ubehageligheter. Jeg hater ikke den som skriver dårlig portugisisk, ikke den som ikke skjønner seg på syntaks, ikke den som benytter seg av forenklet ortografi, men jeg hater, med det eneste ekte hatet jeg kjenner, den slett skrevne siden, som om den var et menneske av kjøtt og blod, den haltende syntaksen, som om den var et folk man lå i krig med, ortografien uten ypsilon, som om den var en spyttklyse som gjør meg kvalm samme hvem som måtte ha spyttet.

Ja, for også ortografien er et menneskelig vesen. Ordet er fullstendig når det sees og høres. Og den gresk-romerske translitterasjonens galla er for meg dets kongelige kappe, og med den er ordet både konge og dronning.
—Fernando Pessoa (Uroens bok)

Lagt inn i Språknerding | Ingen kommentarer »

Ordet

fredag 24. mars 2006 av Monique

Mot stillheten og støyen oppfinner jeg Ordet, en frihet som oppfinner seg selv og oppfinner meg hver dag.
—Octavio Paz

Lagt inn i Språknerding | Ingen kommentarer »

På rette vei

torsdag 23. mars 2006 av Monique

Jeg er ferdig med Døde sjeler og leser nå Uroens bok. Skal man dømme ut fra titlene, går det da den rette veien.

Lagt inn i Alt det andre | Ingen kommentarer »

En effektiv pickup-linje

tirsdag 21. mars 2006 av Monique

Dagens pickup-linje per b-post på Dagbladets vennetjeneste Blink: “er det sant at reds are fun in bed? Eller er det bare enkelt tilfeller?”

Det er vel unødvendig å nevne at en slik melding fra en ukjent er akkurat det som skal til for å tenne en jente med rødt hår som i profilteksten sin poengterer at hun er språklig utagerende.

Lagt inn i Språknerding | Ingen kommentarer »

« Eldre innlegg