Små sidespor

Inn-, ut- og avledninger … og noen kortslutninger

Om megprofuse
  • Lettere nerdet språkentusiast med løpesko, grytesleiv og tidvis skrivekløe.

Kategorier


Kjærlighet og benplass

fredag 31. august 2007 av Monique

Det røde husetDet er litt rart å tenke på, men om tre måneder tar min forkrampede tilværelse med tre gutter i en liten leilighet på 42 kvadratmeter slutt. Samtidig blir jeg samboer med Tor Willy, og det gleder vi oss begge to til. I dag fikk vi nemlig bekreftet at eieren av et hus vi la inn bud på i går, har akseptert budet vårt. Det er nesten litt klisjéaktig, sånn i hussammenheng – et lite rødt hus med hvitt stakittgjerde.

Huset er det du kan se på bildet her til venstre, og det er ingen tvil om at det blir mer enn en anelse mer benplass fremover. Om vi gleder oss? Som vi sier der jeg kommer fra: Dumme spørsmål besvares ikke.

Lagt inn i Hobsyssel | 4 kommentarer »

Ikke akkurat en ren fornøyelse

onsdag 22. august 2007 av Monique

De siste gangene badet her i huset er blitt vasket, har en av gutta mine fått gjøre det (mot behøring belønning i form av klingende lommepengemynt). Egentlig kunne gutta gjerne få ta akkurat den jobben hver gang den må gjøres, men siden jeg av erfaring vet at de og jeg har ganske forskjellige standarder når det gjelder dorengjøring, tar jeg likevel selv vaskejobben iblant. I dag gjorde jeg for eksempel det.

Da jeg var nesten ferdig, skulle jeg bare ta den siste kroken, den ved siden av vasken der jeg av mangel på andre oppbevaringsmuligheter har stablet blant annet to femlitersdunker med såpe, en trakt, noen ekstra flasker med sjampo og et par andre ting som til vanlig ikke er i veien der.

Jeg vet ikke akkurat når jeg selv sist vasket badet, men jeg vet at det var før sommerferien. Jeg noterer meg at testen som er blitt utført på badet siden sist jeg vasket derute, med all tydelighet har bevist at tre-fire liter flytende såpe som ikke lenger befinner seg i en dunk, rekker å størkne ganske bra når såpen befinner seg på et relativt avgrenset område og ellers får være i fred, men at den likevel villig vekk blir til flytende såpe igjen så snart det kommer en dråpe vann bort i den. Og den er nesten komplett umulig å tørke, vaske eller skylle bort. Jeg konstaterer også at såpen vil fungerer strålende som badeskum hvis vi noen gang skulle være i beknep for slikt. Avløpet skummer i hvert fall fornøyd, og jeg har måttet sette all videre såpebortvasking på hold til skumnivået er fallet nok til at jeg igjen kan se hvor avløpet egentlig er.

Jeg vil for øvrig anbefale mine barn ikke å komme rett hjem fra skole, men det er en helt annen sak.

Lagt inn i Æsj, typisk | Ingen kommentarer »

Så moderne var de likevel ikke

mandag 20. august 2007 av Monique

Av årsaker som jeg ikke skal bruke plass på her, slo jeg for et øyeblikk siden opp ordet sky i Bokmålsordboka på nett. Da jeg så at det foran en av orddefinisjonene stod “I sms:” ble jeg ikke lite overrasket. Jeg ante ikke at Universitetet i Oslo og Språkrådet var begynt å ta SMS-språk inn i de offisielle retskrivningsordbøkene, eller at SMS-språk i det hele tatt ble godtatt som rettskrivning. At sky var en SMS-forkortning, var nesten en enda større overraskelse (for man blir utsatt for både 1337, “vanlig” SMS-språk og mye annet rart når man har tenåringer med egen mobil). SMS-språk er jo gjerne en lang rekke konsonanter, og har i hvert fall ikke den minste likhet med noe som kan uttales (før man prøver).

Jeg skjønte heller ikke helt hva sky skulle være en SMS-forkortelse for da jeg leste det som stod etter “I sms:”, nemlig “som ikke tåler, vil prøve å slippe det som forleddet angir lyss-, arbeidss-

Det var først da jeg hadde lest det en fem-seks ganger at det gikk opp for meg at sms er Bokmålsordbokas egen forkortelse for “sammensetninger”. Doh. Ja, hvis du skulle lure, så har jeg laget kaffe nå.

Lagt inn i Æsj, typisk, Språknerding | 2 kommentarer »

Prinsesse på vift?

mandag 20. august 2007 av Monique

I dag kunne Aftenposten fortelle følgende:

Det er ikke bare riksveiene som skal oppgraderes i høst. Flere kommunale veier og plasser får også ansiktsløftning de neste månedene.
- Vi har allerede begynt å oppgradere St. Olavs plass. Plassen skal på ny bli en av byens vakreste torg og møteplasser! Over plassen skal det sveve en lysfontene, sier Erik Valen, informasjonssjef i Samferdselsetaten.

Det første som gikk gjennom nerdehodet mitt da jeg leste det: En svevende lysfontene? Betyr det at Märtha skal sveve over St. Olavs plass? Og er hun i virkeligheten en engel (siden fontenen skal sveve)? Hun har jo som kjent både følt seg som en lysfontene, og sagt at hun har kontakt med engler, og at engler er lysvesener. Det må vel nesten bety at en lysfontene som svever, er en engel … Og jeg kjenner ikke andre lysfontener enn Märtha. Jeg ser bare ett problem: Vil det ikke skape enda mer trafikkaos hvis hun skal sveve rundt over St. Olavs plass?

Lagt inn i Språknerding | Ingen kommentarer »

Dagens tips

fredag 17. august 2007 av Monique

Falck-logoDet var jo ikke helt uventet, men Falck vil at jeg skal ringe dem også neste gang jeg får bruk for assistanse. Jo da, som forventet tikket det inn en ny tekstmelding fra dem klokken ti nå til formiddag. Jeg ringte dem jo igjen i går for å få dem til å frakte Trillian til Ital Bilservice etter de ikke ville ta mot en forhåndsbestilling tirsdag.

Da Falck-sjåføren som kom og hentet Trillian og meg, hørte at verkstedet hadde bedt oss komme så tidlig som mulig etter klokken sju, gav han meg for øvrig et bra tips: Jeg kunne ha ringt flere dager i forveien og forhåndsbestilt en Falck-bil til et bestemt klokkeslett. Jo da, selvfølgelig gikk det an. Det var jo mye enklere for både dem og meg.

Jeg tror muligens “opplæring” kan være et kodeord når Falck en gang skal se på hvordan de kan forbedre kundeservicen.

Lagt inn i Bilting og -tang | Ingen kommentarer »

Når enden er god …

torsdag 16. august 2007 av Monique

Selespeed-systemet i en Alfa Romeo 156Som den våkne leseren har gjettet, så var årsaken til at jeg skulle ha Trillian på verksted i dag at dama hadde slått seg vrang. Hun har ellers oppført seg eksemplarisk siden hun fikk ny radiator, og motoren hennes har hørtes ut akkurat som en TwinSpark-motor skal høres ut. Slik var det også mandag rundt kvart på fire da jeg og en kollega hadde satt kurs mot Bjerke (fra Fornebu). Kollegaen skulle være på Bjerke innen fem over fire, så vi hadde det en anelse travelt, og det var nettopp derfor han hadde spurt om å få sitte på. Han spurte meg litt ut om Trillian, og jeg skrøt med største glede av dama – det er nemlig ikke mye som kan måle seg med å eie og kjøre en litt sprek Alfa når den er i toppform. Idet vi passerte bomringen på ring 3, syntes Trillian kanskje det ble litt for mye skryt og ble litt sjenert eller irritert (hva vet vel jeg om italienske damer), i hvert fall satte hun uten forvarsel på diskolysene, plasserte nålen på speedometeret urokkelig på null og pep noen ganger for å fortelle meg at det var noe hun ikke var helt fornøyd med. Og deretter nektet hun å bevege seg i noe høyere enn andre gir. Hun virket ellers forbausende normal. Men varsellampene for ABS og bremsevæskenivå lyste fast, og den for Selespeed – giret – blinket fornøyd til meg, og speedometeret rikket seg ikke, selv om bilen gjorde det.

Etter jeg hadde tatt en sving innom en parkeringsplass på Ullevål der jeg fant ut at det ikke hjalp noe å stoppe og starte motoren, satte jeg av passasjeren min slik at han kunne rekke Bjerke i taxi (for jeg syntes det virket som en fornuftig idé å spare Trillian for omveier), og så tøffet Trillian og jeg til Kjelsås i andregiret. Da Tor Willy kom litt senere, klødde han seg litt i håret, sjekket sikringene, som så fine ut, og så prøvde han et knep mange Alfa-eiere kjenner til: Han koblet fra både pluss- og minuspolen på batteriet i tjue minutter, før han koblet det til igjen. Det kan hjelpe på de rareste ting, har jeg skjønt, men Trillian hjalp det dessverre ikke på. Hun insisterte på sin hold-lavt-gir-aksjon og blinket med diskolyset igjen så snart batteriet ble koblet til igjen.

Manualen fortalte meg at årsaken til at Trillian ikke ville gå i noe høyere gir enn andre, var at hun er programmert til å gjøre akkurat slik hvis systemet registrerer at det er feil på girkassen. Det var med hjertet i halsen jeg ringte og bestilte tid til henne på verksted. Tidlige Selespeed-modeller er kjent for å kunne få svære problemer med girkassen, og Trillian er en slik tidlig modell, selv om hun ikke har gitt meg grunn til de store bekymringene før nå. En reparasjon til førti tusen, som en ny girkasse koster, ville ikke være aktuell, affeksjonsverdi og alt til tross.

Innsiden av en Selespeed-kasseKlokken sju i dag tidlig fikk så Ital Bilservice besøk av henne. Jeg kastet mange blikk på både klokken og telefonen før de ringte langt ut på ettermiddagen – slik vi hadde avtalt at de skulle gjøre når de hadde funnet feilen. Jeg holdt pusten da beskjeden endelig kom. Det hadde vært en jobb fra helvete, og det tok dem fire timer, men de hadde funnet og rettet feilen: Det hadde vært brudd i en ledning under dashbordet, under servoen der det er helt umulig å komme til, og det hadde kortsluttet litt av hvert.

Både Trillian og jeg er ytterst takknemmelige overfor gutta hos Ital Bilservice. Det skal være sikkert. Hun virket like fornøyd som jeg da jeg hentet henne i femtiden, og vi satte kursen mot Rykkinn.

Lagt inn i Bilting og -tang | 1 kommentar »

Dagens overflødige SMS

onsdag 15. august 2007 av Monique

Takk for at du ringte Falck. Husk, du kan alltid ringe Falck 02222 ved behov for assistanse.

Den tikket inn for et par timer siden, SMS-en som sannsynligvis er både dagens, ukens og årets mest overflødige. Ja da, ja da, jeg ringte til Falck på 02222 i går, så det er ikke akkurat feil informasjon, men jeg vil jo mene det ville være bittelitt mer kundevennlig om de bare lærte opp den man snakket med, til å avslutte alle telefonsamtaler med “Takk for at du ringte,” hvis de synes det er så viktig å si det. Skal jeg være helt, helt ærlig, så synes jeg imidlertid, sånn helt, helt personlig at det kun ville være marginalt mindre irriterende enn når de spiller tiden min med en SMS som ikke forteller meg noe nytt. Jeg ringte dem tross alt ikke fordi jeg hadde så fryktelig lyst til å snakke med dem; jeg skulle bare ha dem til å frakte Trillian på verksted i morgen. Og egentlig vil jeg helst slippe å tenke på det akkurat nå, for jeg blir i så forbasket dårlig humør når jeg gjør det. Det er sjelden noen fornøyelse å snakke med Falcks redningstjeneste, det er gjerne simpel nød.

Og neste gang jeg trenger assistanse? Tjah, selv om den meningsløse tekstmeldingen fra Falck egentlig kunne friste meg til å ringe Viking og ikke Falck neste gang jeg trenger slik hjelp, så er Falck nokså trygge likevel. Jeg er nemlig medlem hos Falck og har telefonnummeret på en diskret liten merkat i hjørnet av frontvinduet på bilen, og det ville være penger ut av vinduet å ringe noen andre. Og det gjør bare tekstmeldingen deres enda mer meningsløs. Kjære Falck — kan jeg få foreslå at dere slutter å sende slike tekstmeldinger til medlemmene deres?

Og det mest meningsløse av alt? Tjah, da jeg ringte Falck i går, var det for å bestille en redningsbil til å kjøre Trillian på verksted i morgen tidlig klokken sju. Da har hun nemlig fått time slik at jeg kan finne ut av om hun skal dødsdømmes, eller om hun kan fikses for en relativt billig penge. Den unge mannen jeg snakket med, kunne imidlertid ikke ta imot forhåndsbestillinger, men ba meg ringe igjen torsdag morgen når jeg trengte bilen. Skal vi gjette at det tikker inn en ny “Takk for at du ringte Falck”-melding fredag formiddag?

Lagt inn i Alt det andre | Ingen kommentarer »