Kan du ditt semikolon?

Jeg liker semikolon; og jeg elsker å lese noe der semikolon er brukt riktig. Det gjør til gjengjeld nesten vondt i øyet mitt når jeg leser tekster der semikolon er brukt som kolon. Etter å ha lest dagens post, må jeg konstatere at min arbeidsgiver uten meg ikke vet hvordan man bruker semikolon; men det ser på den andre siden ut til å være et problem de fleste nordmenn deler.

Til folkeopplysning:

Semikolon gjør tjeneste som en mellomting mellom et punktum og et komma og må ikke blandes sammen med kolon.

Rent teknisk er et semikolon et komma med et punktum på toppen. Vi kan bruke semikolon til å lage et lite opphold mellom helsetninger (hovedsetninger) som hører nær sammen. Det skal understreke den nære sammenhengen mellom de to setningene.

Semikolon kan også brukes til å skille mellom ledd i sammensatte oppregninger.

—Sakset fra Språkrådets nettsider

Husk: Det er ALDRI obligatorisk å bruke semikolon. Aldri. Vet du ikke hvordan man bruker semikolon, så unngå å bruke det. Please?

(Jepp, jeg er pirkete til tusen.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: