Dagens post

Til min store overraskelse lå det et brev fra Spania og ventet i postkassen da jeg kom hjem i dag. Ikke et postkort fra Costa del varme, men et skikkelig brev, med frimerke og det hele. Jeg ble nesten høytidsstemt, det er jo så sjelden man får ordentlige papirbrev i dag. At mitt navn og min adresse var printet på konvolutten, og ikke skrevet for hånd, fikk meg til å lure på om Spania er et av de land det lønner seg å masseutsende personlig adressert reklame fra; men da jeg åpnet konvolutten, skjønte jeg straks at dette ikke var reklame.

Utdrag fra brevet:

AWARD NOTIFICATION

We are pleased to inform you of the release today of the LA PRIMITIVA LOTTERY INTERNATIONAL PROMOTIONS PROGRAMME held on the 24th of MARCH 2006.

Your name attached to ticket number: 168-07632472-099 Z with serial number: 53401-64 drew the lucky winning numbers: 05-08-13-28-46-49. This subsequently won the lottery in the first and final category. You have therefore been approved for a lump sum of €615,810.00 (SIX HUNDRED AND FIFTEEN THOUSAND EIGHT HUNDRED AND TEN EUROS ONLY). […] This is from at total cash prize of €4,926,480.00 […] shared among eight international winners in this category. Congratulations!!!!!!

[…] Due to mixed up of names and addresses, we ask that you keep this award from public notice until your claim has been processed and your funds remitted to you. […]

To begin your claim, please complete the attached form, including the photocopy of your identification and fax to SANTA LUCIA SECURITY CO S.A.

[…] And also be informed that 10% (ten percent) of your winning fund belongs to SANTA LUCIA SECURITY CO S.A for they bought this ticket in your name. […]

Hurra! Jeg har vunnet det spanske nasjonallotteriet. Hvem vil med på cruise? Okay, på tross av det fine røde stempelet og den personlige underskriften skjønte jeg selvfølgelig straks at dette var for godt til å være sant — av flere grunner:

  1. Den personlige underskriften ser faktisk ut til å være skrevet med en god gammeldags kulepenn. Hvilket større foretak anno 2006 sender ut brev med underskrift der underskriften faktisk er skrevet for hånd på hvert enkelt brev? Skanning er saken.
  2. Det er vel heller ingen som setter røde stempler over signaturen på brevene sine nå i den digitale tidsalderen.
  3. Tallet 22 var ikke med i vinnerrekken. En dead giveaway, som de sier i utlandet. Jeg har aldri vunnet på en lottokupong uten det tallet.
  4. Det var seks utropstegn etter “Congratulations”. En ting er at det er fullstendig ukorrekt med flere utropstegn etter hverandre, men når det rekker med et enkelt, hvilket offentlig kontor ville da bruke så mye unødvendig trykksverte?
  5. Trekningen foregikk 24. mars. Nok holder spanjolene lange siestaer, men et halvt år tror jeg likevel ikke de sover om gangen.
  6. “Due to mixed up of names and addresses”. Jahopp — jeg skal se gjennom fingrene med det språklige, men hvordan kan de da være sikre på at det er jeg som har vunnet?
  7. Hvorfor i all verden skulle Santa Lucia Security Co eller noe som helst annet foretak kjøpe et lodd i mitt navn (med mindre eieren kjenner meg usedvanlig godt)?

Det var selvfølgelig også et par andre detaljer som hoppet opp og bet meg i nesen, for eksempel de mange detaljene som stod på det skjemaet jeg måtte fylle ut og fakse til dem hvis jeg skulle få lyst til å se om jeg kunne få denne fantastiske gevinsten. Mitt mobilnummer og mitt bankkontonummer for eksempel. Hvorfor de vil vite om jeg er gift, og hvorfor det er forskjellige avkryssingsbokser for dette punktet avhengig av om jeg er kvinne eller mann, undrer meg til gjengjeld en anelse. Hvordan landet nå enn ligger, regner de i hvert fall med at jeg ikke er rødstrømpe; i de samme to avkryssingsboksene står “MALE” nemlig med vesentlig større font enn “FEMALE”.

De som har fulgt med på skribleriene mine lenge nok, vet at spammerne tidligere har forsøkt å sende telefonen min på cruise til Karibia. Nå er de jaggu også begynt å infisere postkassen ute ved hekken. Kjære spammere — dere gjør det helt feil. Spam skal sendes på e-post. Det må da være enkelte ting her i verden man kan stole på.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: