Man lærer noe nytt hver dag

BookpediaEtter å ha søkt litt rundt på nett, fant jeg i dag et fint lite program, Bookpedia, som jeg kan bruke til å katalogisere boksamlingen min. Det har støtte for ikke bare ISBN-koder, men også for iSight, kameraet på min Mac. Det betyr i korte trekk at jeg kan skanne strekkoden på bøker og få opp all mulig nyttig og unyttig informasjon om bøkene automatisk utifra den. For å få det til søker programmet igjennom forskjellige databaser som det henter informasjonen fra. Når det virker, slipper man altså helt all manuell inntasting av forfatter, tittel osv. Genialt, helt enkelt.

Det skal sies at jeg først sjekket et par andre programmer som ifølge omtalen skulle kunne gjøre det samme; men det ene søkte bare i databasene til Amazon rundt om i verden (og de har ikke ISBN-numrene til norske og danske bøker), og de andre hadde andre feil og mangler som gjorde dem uegnede til mitt formål. Men til sist prøvde jeg altså Bookpedia, som det heter. Bookpedia søker ikke bare hos Amazon-dott-ditt-eller-datt, det søker også i diverse biblioteker og andre databaser rundt om i verden. Norske og danske databaser var det imidlertid ikke på listen som kom opp i søkevinduet, så et lite øyeblikk var jeg på nippet til å resignere og tenkte: “Ja, ja — da får jeg vel taste inn alle opplysningene om mine danske og norske bøker for hånd. Orker jeg det?” Men så oppdaget jeg noe under de avanserte innstillinger for programmet: Man kunne selv legge til databaser det skulle søkes i, og etter prøving og feiling lyktes det meg å legge til både norske BIBSYS og noen danske biblioteker. Så nå kan jeg holde opp mine bøker foran det innebygde kamera, og, vips, er de registrert i mitt Bookpedia-bibliotek.

DVDpediaDa jeg først hadde fått Bookpedia til å fungere helt optimalt, var skrittet ikke langt til også å laste ned DVDpedia, en tilsvarende applikasjon for DVD-er (som jeg etter hvert også har fått opparbeidet en pen samling av). Men selv om det er de samme som har utviklet de to programmene, måtte jeg til min skuffelse konstatere at man i DVDpedia ikke selv kan legge til databaser. Etter litt søken på forumsidene til bruji.com (som står bak både de to programmene og to tilsvarende for cd-er og spill), oppdaget jeg imidlertid at a) det ikke fantes støtte for norske og danske databaser, b) flere brukere har etterspurt det, men at folkene bak bruji.com ikke har ressurser til å utvikle alt som etterspørres, og endelig at c) brukerne ble oppfordret til selv å utvikle plug-ins hvis det var noen databaser de savnet.

Hva gjør man da når man savner en slik plug-in og har påskefri fra både barn og jobb? Vel, man må jo ha litt respekt for sin egen nerdethet, så nå har jeg lastet ned Xcode som er et verktøy man bruker til å utvikle programmer til Mac. Hvis dere ikke hører fra meg resten av påsken, vet dere hvorfor: Jeg må jo lære hvordan man i det hele tatt lager en Cocoa-applikasjon før jeg kan lage den plug-in til DVDpedia …

2 thoughts on “Man lærer noe nytt hver dag”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: