Boklige kuriositeter

Jeg har tilbrakt morgenen med å lete etter en dansk z39.50-server jeg kan legge til i Bookpedia, fortrinnsvis en som har med forfatterens fornavn i de opplysninger man får opp. Forfatterfornavn ser nemlig ut til å være en mangelvare i danske databaser. Jeg har nå prøvd seks-sju forskjellige slike uten hell. Tilsynelatende regner det danske biblioteksvesen med at alle dansker er lommekjente i nasjonallitteraturen og vet akkurat hvilken Jensen det er snakk om, når forfatteren til en bok oppgis som nettopp “Jensen”.

Til sist kom jeg på at norske BIBSYS sikkert også har en god del danske bøker i sine databaser, og jeg prøvde i stedet å søke der. Og jo da, da jeg gjorde et prøvesøk på ordet “druknede” var det første treffet jeg fikk, på Carsten Jensens bok Vi, de druknede (som jeg altså ville sjekke om BIBSYS hadde registrert). Ikke dårlig. Da kan de danske bibliotekstjenester bare ha det så godt, i hvert fall så lenge jeg ikke trenger informasjon om de mer sjeldne danske bøker i samlingen min.

Noe mer kuriøst var et par av de andre treffene mitt søk på “druknede” resulterte i. Hva sier dere for eksempel til denne nette tittel på et praktverk på 32 sider, utgitt i Købehavn og ført i pennen av en ikke navngitt forfatter: Til Uglspils Overmand Robertus von Agerkaal: en Vrøvleroman, indeholdende mange lystige Historier om ham og hans Kæreste, der tilsidst druknede i et Fad gule Ærter.

Man kan jo lure på om det er en bibliotekar som har kjedet seg, eller om det i et nedstøvet hjørne av et av landets biblioteker virkelig finnes en 32-siders roman med denne tittel …

2 thoughts on “Boklige kuriositeter”

 1. Goddag fra Danmark!

  Jeg faldt faktisk over din side, ved at søge på ordet “Vrøvleroman”, mens jeg var ved at finde fakta frem om en stor dansker.

  Kgl. skuespiller og humorist Christian Niemann Rosenkilde (1786-1861), har nemlig skrevet en sådan.

  Måske er der tale om det samme værk.

  Tomas fra Danmark

  Like

 2. Morsomt! Tak for oplysningen. Hvis jeg en dag får lidt tid i overskud, tror jeg at jeg skal se hvad jeg kan finde af oplysninger om Christian Niemann Rosenkilde. Faktainformation om den slags kuriositeter er aldrig at foragte. 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: